Geen afbeeldingen

In 2018 geen aanhoudingen autobranden

Op 1 februari heeft de VVD-fractie van het college de antwoorden ontvangen op de eerder gestelde schriftelijke vragen naar aanleiding van verontrustende berichten in de lokale media, over de reeks van (opzettelijke) autobranden in Zoetermeer. Uit de mediaberichten zou blijken dat er landelijk 25% meer auto’s in brand vlogen dan het jaar ervoor. In Zoetermeer zouden die cijfers verhoudingsgewijs nog hoger liggen: in 2018 34 meldingen tegen 18 meldingen in 2017.

Volgens het college kloppen die cijfers niet. Bij de brandweer zijn er in 2017 in totaal 30 meldingen van autobranden geregistreerd. In 2018 waren dat in totaal 31 meldingen. Bij deze totaal cijfers wordt overigens geen onderscheid gemaakt tussen brandstichting of een spontane brand. Bij de politie zijn er in 2017 in totaal 20 meldingen van autobranden geregistreerd, waarbij er in 11 gevallen sprake is van vermoedelijke brandstichting. In 2018 waren dat 29 meldingen, waarbij er in 16 gevallen sprake is van vermoedelijke brandstichting.

Of er in die 16 gevallen van opzettelijke brandstichting ook aanhoudingen zijn verricht antwoordt het college dat dit niet het geval is. Wel heeft de politie, afhankelijk van de situatie, buurtonderzoek verricht, persberichten uitgegeven, een Burgernetbericht verzonden en via social media een melding of getuigenoproep gedaan.

Gelukkig dus lagere aantallen van opzettelijke autobranden dan uit de berichten in de kranten staat. Helaas geen aanhoudingen van verdachten van die brandstichtingen. De VVD is niettemin vooralsnog tevreden met de acties die worden ondernomen om de daders actief op te sporen. Het betrekkelijk geringe aantal incidenten is niet heel verontrustend, maar elke (opzettelijke) autobrand is er natuurlijk één teveel. De VVD houdt dus de vinger aan de pols!

Alle antwoorden op de vragen zijn hier te vinden.